Pemandu diuji kereta automatik tidak dibenar pandu kereta manual

2012/01/10

IPOH: Mereka yang memegang lesen memandu selepas diuji dengan kenderaan transmisi automatik hanya dibenarkan memandu kenderaan jenis itu sahaja mulai Mei ini, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha.

Beliau berkata, melalui pelaksanaan sistem baru itu, pemandu yang lulus selepas diuji menggunakan kenderaan manual dibenarkan memandu kedua-dua jenis kenderaan, transmisi automatik dan manual.
"Kita sedang membuat satu rancangan pengubahsuaian terhadap Kurikulum Baru Pendidikan Pemandu siap yang merangkumi ujian menggunakan kereta automatik sebagai satu pilihan.
"Terpulang pada pelajar untuk memilih sama ada mereka hendak diuji dengan kenderaan automatik atau manual untuk belajar.

"Mereka yang diuji kereta manual lesen memandu boleh digunakan untuk memandu manual dan auto manakala mereka yang diuji dengan kereta auto, pemegang lesen hanya boleh memandu kereta auto sahaja," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Terdahulu, beliau menyampaikan sumbangan cek Magnum IT Sdn Bhd sebanyak RM69,000 kepada 23 badan-badan kebajikan di seluruh Perak.

Sebelum ini, kerajaan mengumumkan cadangan penggunaan kenderaan transmisi automatik bagi ujian memandu yang akan dilaksanakan pada Mei selepas pengubahsuaian terhadap Kurikulum Baru Pendidikan Pemandu siap.
Mengenai pendidikan keselamatan jalan raya dalam mata pelajaran Bahasa Melayu di sekolah menengah, Kong berkata, kerajaan bercadang untuk melanjutkannya sehingga ke Tingkatan Empat bagi mewujudkan satu budaya keselamatan jalan raya di kalangan generasi muda.

Kong berkata, bagi Tingkatan Satu sebuah buku teks yang mengandungi pendidikan keselamatan jalan raya disediakan mulai tahun ini.

"Ini adalah satu usaha kerajaan dan agensi berkaitan termasuk Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) sebagai satu usaha untuk membantu pengguna jalan raya agar lebih bertanggungjawab dan mematuhi peraturan undang-undang jalan raya," katanya.

Pada April 2007, JKJR dengan kerjasama Kementerian Pelajaran memperkenalkan pendidikan keselamatan jalan raya yang diterapkan dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, bermula di 1,000 sekolah rendah terpilih. - BERNAMA


Untungnya rasa bila amik lesen zaman 90-an. hahaha. Masa tu semua manual. 
Betoi jugak apa yg akan dilakukan ni. Kalau kita tgk, org yg dari awai bawak kereta auto mmg x reti lgsg bawak kereta manual. Gelabah bewak yg boleh membawa kepada kemalangan. Sememangnya dari dulu lagi sepatutnya ujian memandu seharusnya membenarkan kereta manual sahaja. 

Aku ada cadangan untuk kerajaan/kementerian berkaitan, apa kata selaraskan kurikulum ujian memandu ni dengan hanya membenarkan kereta manual sahaja. itu adalah lebih baik daripada mengenakan syarat kepada rakyat. 

Tambahan:
  • Kalau sekolah memandu atau pusat ujian memandu cuma ada kereta manual, ini juga dapat kurangkan kos selenggara. Semua tahu yang kos selenggara kereta auto adalah lebih mahal daripada manual. 
  • Kereta manual adalah lebih murah jika dibandingkan kereta auto (walaupun ada subsidi).
  • Membawa kereta manual dapat merasai cara pemanduan sebenar.