Hampa tau dak apa dia BULB ni? mesti hampa kurang tau kan...pada yg tau tu xpa la...mai nak share skit...ni apa yg wikipedia tulih la..

"BULB mode (or BULB setting) is a shutter speed setting that gives you complete manual control of the duration of your shutter speed. Most often it’s used for shutter speeds of more than 30 seconds. Please refer to your instruction manual on how to set BULB mode. For most DSLRs, you first have to be in manual (M) mode to set BULB. Once in manual mode, dial down your shutter speed all the way to 30 seconds. After 30 seconds, dial it down once more and you’ll find BULB. Once you have it set, you’re ready to go!

In most cameras, BULB works by pressing and holding the shutter release until you’ve had the the desired shutter time (or when you finger gets tired!), then let go to close the shutter. You can image that if you want a 5 minute exposure, you’ll need to find another way."


paham dak?mai nak cerita secara kedahan skit...BULB ni mode dalam setting kamera DSLR hampa. Ni semua berkait dgn post aku sebelum ni. Untuk buat slow shutter ikut suka hati jiran hampa nak slow sampai berapa hari pun...tapi setting ni xleh buat dlm mode auto...kalau nk pakai jugak auto, hampa juai blk la DSLR hampa tu...jgn marah noo..


Setting BULB ni ada dlm manual setting hampa...bila hampa dah set BULB, press shutter button tu suka hati hampa nak press brp lama...nanti kat skrin hampa akan tunjuk brp saat hampa tekan...so kalau nak buat Light Graffiti tu senang arrr....


so aku nak cerita lebih2 pun aku baru terai sekali ja.... 

Selamat Mencoba