Assalamualaikum w.b.t

agak lama x update...last update bini buat bekai mai opis...hari ni pon bini buat bekai lagi, nasi goreng + sosej...sedap noo...terima kasih Puan Nuranizwati.

ni nak cerita apa yg berlaku selama aku x update.

3/11/2010 - Kejadian 2005 berulang lagi. Kehadirannya sgt pantas, syukur alhamdulillah mak ayah aku selamat. Banjir @ Bah yang dimaksudkan. Bah kali ni adalah yg paling teruk berbanding 2005. bezanya 2005 ayaq naik waktu siang pagi. tapi kali ni 2010 ayaq naik tgh malam! abg aku yg dok berdekatan dgn mak ayah aku plak mai rombongan sekolah ke KL + Melaka...update bermula daripada waktu tghari, yg mana membe dok keja di perlis dah habaq kat perlis ayaq dah naik...xpa, cool lagi...paihtu aku pon mula pantau keadaan paras ayaq sungai melalui web yg penuh info berguna ni, http://infobanjir.water.gov.my/realtime.cfm
Pkoi 9.00 malam, kawan yg dok taman berdekatan (Nazirah nama dia) dok update yg dia dan keluarga dia dok kemas angkat brg nak pindah lari dah...aku mula risau dah...call mak aku..

mak aku: Ha Assalamualaikum.
aku: Waalaikumussalam. tidoq dah ka?
mak aku: ha tidoq dah aih. awat?
aku: nuu kawan dok taman indera habaq kata ayaq naik dah belah depa, depa dah pindah dah.
mak aku: laa btoi ka? ni ayah hg pon dok lena.
aku: la ni kemaih apa yg patut, gerak ayah suruh mangkit jugak2...dia dok buat rilex apa nuu ayaq dok koi naik...
mak aku: laaaaa, ni ayah dok lena nak buat lagu mana, mak bukan larat nak angkat2 ni..
aku: xpa, satg try call member suruh pi tlg mak...rumah depa x naik ayaq..
mak aku: ha la ha la.

aku pon kelam kabut talipon kawan aku, Namet & Baban. aku tau rumah depa x naik ayaq pasai kawasan depa tinggi skit dari taman aku. "weh, nak minta tlg pi rumah aku LA NI tlg mak ayah aku angkat barang. tinggai depa ja, abg aku xdak mai KL." Namet & Baban "OK satg kami pi". selang 5 minit dpt sms dari Baban "sori xleh pi rumah hg, rumah aku RED ZONE!!!"....ha tu dia, taman dia plak naik ayaq....xkan nak biaq Namet sorang ja pi tlg...tiba2 teringat Mat Hanif adik Apit...call teruih...."Mat hg kat mana? nak minta tlg pi rumah aku LA NI jugak tlg mak ayah aku angkat barang, ayaq naik....Namet ada sana dah"...

Depa dua pon pi la tlg angkat apa yg patut...Terima kasih yang tak terhingga, alhamdulillah ada kawan masa senang dan susah, KAWAN SEJATI!!! time tu pkoi 12 tgh malam dah...kawan2 yg dok update dlm FB pon koi kelam kabut dah dok habaq ayaq koi naik cepat...call mak aku lagi,

aku: ha mcm mana dah?
mak aku: ni ayaq nak masuk dalam rumah dah!
aku: la x keluaq lagi ka?
mak aku: depa semua xdak, pi hantaq moto kat rumah abg
aku: pi tiga3 org ka? ayah?namet?mat?
mak aku: ha depa pakat pi semua.
aku: laa awat x tinggai sorang...aduihhh...xpa2...nak call depa suruh cepat skit..

jenuh!!! call dua org tu plak...."weh tinggai moto tu kat rumah abg aku paihtu patah balik cepat! ayaq masuk rumah dah! hampa tinggai ja ayah aku tang rumah abg aku tu, dia kira selamat dah, la ni mak aku hampa kena selamatkan...tlg cepat weh"...time2 mcm tu kalau kawan2 nak terasa pasai ckp kasaq, sori noo...keadaan agak mencemaskan dan kelam kabut pasai aku tau mak aku dia ada jenih takut ayaq tinggi...paihtu alhamdulillah mak aku berjaya dikeluarkan pada mana ayaq waktu tu dah cecah lutut dah...dalam pkoi 1245 mcm tu la...paihtu parent aku dan jiran aku pi rumah abg aku...rumah abg aku ni tepi bukit..so kawasan tinggi, kalau naik ayaq kat rumah dia maknanya Jitra dah hilang dlm peta la...

call member aku dua org tu...tny depa lagu mana, ok ka dak...depa pakat pi tlg member kat taman sebelah plak....yg Namet nset boh dlm poket seluaq...masa bawak keluaq mak aku, nset kira dok rendam dlm ayaq....jahanam....kesian dia...Mat Hanif pi tlg kawan dia plak...

Akhirnya lebih kurang pkoi 3 pagi, dikhabarkan Jitra sudah digenangi ayaq...Alhamdulillah mak ayah aku dan jiran aku selamat...

to be continue.......